Geld & ik » Thema's » Gebrek aan geld
Gebrek aan geld

Te weinig geld; hoe ga je er mee om? Vind je het lastig om het te vertellen, schaam je je ervoor, of ben je bang voor de reacties van anderen? Gewoon zeggen dat je ergens geen geld voor (over) hebt, is vaak het beste. Als het eerlijk vertelt, zullen je klasgenoten of vrienden daar echt wel begrip voor hebben!
Lenen
Wat doe je als je écht geld nodig hebt om iets te kopen? Leen je dan wel eens geld van een klasgenootje of van je broer of zus? Beter is om dat niet te doen. Wanneer je geld leent, moet je het ook weer terug betalen, en dat kan een probleem zijn, zeker als het om grote bedragen gaat. Je kunt wel lenen als je geld hebt, maar je portemonnee bent vergeten, zoals Britt (15): "Er wordt wel geleend, maar niet omdat ze geen geld hebben maar bijvoorbeeld omdat ze hun portemonnee vergeten zijn. Maar dan geven ze het ook meteen weer terug hoor".Als je toch geld wilt gaan lenen, vraag jezelf dan twee dingen af:
(1) Heb ik dit écht nodig? Snoep, friet of een ijsje kun je ook een keer laten staan.
(2) Hoe ga ik het geleende geld weer terugbetalen?
Renske (48) werkt in Amsterdam en geeft kinderen en volwassenen voorlichting over omgaan met geld: "We hebben het over sparen en lenen. Bijvoorbeeld als je een scooter wilt kopen en het geld niet hebt. We willen dat je nadenkt over de voor- en nadelen. Als je spaart krijg je rente, en als je leent moet je rente betalen. Het voordeel van lenen is dat ze nu onmiddellijk het geld hebben, en het nadeel van sparen is dat je even moet wachten. Maar het nadeel van lenen is dat je het geld weer terug moet betalen. Met rente. Soms ben je jarenlang bezig met terugbetalen, terwijl de scooter al lang kapot is, of weg."
Dus denk goed na voordat je geld leent, en doe het liever niet. Als je er eenmaal mee begint blijf je vaak bezig het geleende geld weer terug te betalen. En let op: andere kinderen kunnen ook jouw geld lenen. Bedenk goed of je dat wel wilt omdat je niet zeker weet of iemand het geleende geld gaat terugbetalen. Leen je toch geld uit? Spreek dan af wanneer de ander het weer terugbetaald, om problemen te voorkomen.
Op afbetaling
Spullen kun je ook kopen op afbetaling. Dan koop je iets dat je pas later betaal. Voor kopen op afbetaling geldt hetzelfde als voor lenen: doe het niet als je niet genoeg geld hebt om het hele bedrag te betalen. Je bent vaak erg lang bezig met terug betalen, mét rente, en tegen de tijd dat jij klaar bent met aflossen van die dure schoenen, zijn ze al versleten. Op internet wordt kopen op afbetaling vaak erg gemakkelijk gemaakt, waardoor je snel in de verleiding komt. Ook lijkt het alsof het niet duurder is, maar je betaalt altijd rente. Lees de kleine lettertjes maar eens goed.Claudia (40): "Ik heb een Wii voor de kerst gekocht voor mijn kinderen, twee jaar geleden. Dat was eigenlijk niet goed want dat moest weer een Xbox zijn, of een Playstation. En ik heb voor Kimberly een smartphone gekocht, met het geld wat ze voor haar verjaardag had gekregen en nog wat erbij. Dat had ik via Wehkamp gedaan. Door die Wii en de smartphone heb ik nu schulden. En Kimberly is de smartphone snel kwijtgeraakt, hij was in het water gevallen. Toen heb ik een nieuwe voor haar geregeld, maar die is ook stuk inmiddels."
Schulden
Geld lenen, of kopen op afbetaling… voor je het weet heb je ‘schulden’. En dat gaat sneller dan je denkt. Een schuld heb je niet alleen als je bij een bank geld leent of op internet iets koopt, je kunt ook een schuld hebben bij je ouders of bij je vrienden.Orflaith Wassenaar (31) is schuldhulpverlener in Amsterdam. Ze legt uit waardoor jongeren vaak schulden hebben: "Wat je ook vaak ziet is het telefoonabonnement wat niet kan worden betaald waardoor een betalingsachterstand ontstaat. De telefoon wordt afgesloten waardoor ze weer een nieuwe abonnement afsluiten".
Naast de telefoonrekening noemt Orflaith nog: de ziektekostenverzekering, studieschuld, lesgeld, spullen kopen op afbetaling en boetes voor bijvoorbeeld door rood licht rijden of zwart rijden in de trein.