Geld & ik » Van arm naar rijk » Naweed (11) interviewt Henny Huisman

Naweed (11) interviewt Henny Huisman

HennyHuisman

Wees creatief!

Ik ben Naweed en ik ben 11 jaar. Ik heb Henny Huisman geïnterviewd. Ik kende Henny niet, maar toen ik ging zoeken kwam ik op internet heel veel over hem tegen. Ik wist helemaal niet dat hij zo bekend was, maar het was dus heel bijzonder dat ik hem mocht interviewen.

Kunt u iets vertellen over uzelf?

Ik ben Henny Huisman, ik ben 61 jaar oud. Ik heb twee dochters, en ik heb vier kleinkinderen, ik ben dus opa. Ik woon in Bakkum aan Zee. Je kent me vast wel van televisie, ik ben al zo’n 30 jaar op televisie. Ik heb onder andere de soundmixshow, de mini playbackshow en de surpriseshow gepresenteerd.

En kunt u iets vertellen over uw jeugd?

Mijn jeugd? Mijn jeugd was heel leuk… heel beschermd, maar wel heel arm. Ik heb een broer en een zus, ik ben de middelste. We zijn katholiek opgevoed, en elke zondag gingen we twee keer naar de kerk en ik zat ook op een katholieke school. Mijn vader werkte in een fabriek en mijn moeder werkte er bij voor wat extra’s.

Welke rol speelde geld vroeger?

We hadden het vroeger niet zo breed, we hadden weinig geld. Mijn ouders kwamen wel eens geld tekort, maar ik heb daar als kind weinig van gemerkt omdat mijn moeder heel creatief was met oplossingen. Als er geen geld was voor gebak voor een verjaardag, dan maakte mijn moeder zelf de gebakjes van beschuit met aardbeien.

Waar gaf u zelf geld aan uit vroeger?

Als kind had ik geen geld om spullen van te kopen, dus ik deed het maar met wat er was… als mijn bal lek was dan moest ik wachten tot ik jarig was. Als we wel geld hadden, soms kregen we wel eens 5 cent van oma, dan kochten we daar snoepjes van. Sparen deden we in die tijd al helemaal niet, er was geen geld dat we konden sparen.

Wat doet u nu voor werk en hoe bent u zo ver gekomen?

Mijn allereerste baantje was in een bloemenwinkel, als vakantiewerk. Van het geld dat ik die zomer heb verdiend, dat was 38 gulden, heb ik een bloemstuk voor mijn moeder gekocht. Zoals ik net zei, ik ben 30 jaar op televisie geweest in veel verschillende televisieprogramma’s. Dat ik uiteindelijk op TV kwam, is niet echt een keuze geweest maar eerder een drang om mensen te vermaken. Het voelt voor mij eigenlijk niet echt als beroep, maar eerder als een hobby die betaald werd.

Heeft u daar hard uw best voor moeten doen?

Ja, absoluut. Ik heb hard gewerkt, alles aangegrepen, en veel gereisd. Ik heb alles gedaan, ook als het niet betaalde. Belangrijk is wel dat ik altijd naar mezelf heb geluisterd. Ik heb gedaan wat ik wilde, en daarom ben ik daar uiteindelijk ook gekomen.

Heeft u daarin ook geluk gehad?

Ik heb ook zeker geluk gehad, maar geluk dwing je af. Je moet op het juiste moment op de juiste plek met de juiste mensen zijn, en dat moet je opzoeken. Je moet wel overal zelf je best voor doen, want het komt niet aanwaaien!

Bent u nog steeds op TV?

Ik word nog vaak gevraagd voor optredens of om aan dingen op televisie mee te doen. Ik vind het nog steeds heel erg leuk! Maar ik ben nu ook opa van vier kleinkinderen, en ik vind het ook heel erg leuk om dingen met mijn kleinkinderen te doen, daar geniet ik echt van.

Is geld belangrijk voor u?

Geld is wel belangrijk ja, op veel verschillende manieren. Kijk, als je veel geld hebt maar je bent erg ziek, dan is geld onbelangrijk. Maar als je erg ziek bent maakt geld het alsnog wel gemakkelijker, dus in die zin is geld wel erg handig. En ook een stukje veiligheid… bijvoorbeeld ik reis veel met de auto. Daarom ben ik blij dat ik het geld heb om een veilige auto te kopen. En geld geeft je zo veel vrijheid! Als ik iets wil dan kan ik het doen, wat dat betreft ben ik een bevoorrecht mens.

Heeft uw jeugd invloed op hoe u geld uitgeeft?

Jazeker, ik zal nooit geld over de balk smijten. Juist omdat ik van arm naar rijk ben gegaan ben ik me meer van geld bewust. Bij mijn kinderen is dat anders, omdat zij nooit armoede hebben gekend.

Wat is uw tip voor kinderen die het niet breed hebben?

Mijn tip is om creatief te zijn. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen die geen geld kosten! Zoek een leuke plek en leuke mensen, en dan heb je weinig geld nodig.

Hoe kunnen kinderen zo ver komen als u?

Ik zou zeggen door niet lui te zijn en alles aan te pakken. Heb veel over voor wat je wilt en leer zoveel mogelijk, want kennis is macht. En je best doen natuurlijk! Vreselijk klinkt dat allemaal hè? Maar het is wel zo hoor. Je moet er voor knokken, want als je niks doet dan gebeurt er ook niks.

Zoeken

Van arm naar rijk

 • MarjanBerkBouchra (12) interviewt Marjan Berk
  Marjan Berk (80) is schrijfster. Zij is opgegroeid in de tweede wereld oorlog en haar ouders waren gescheiden, waardoor er vroeger maar weinig geld was thuis. Bouchra (12) heeft Marjan aan de tand gevoeld over geld en alles wat daar mee te maken heeft. Zo bleek onder andere dat Marjan zich nu rijk voelt door haar kinderen en kleinkinderen. Lees verder…
 • HennyHuismanNaweed (11) interviewt Henny Huisman
  Televisiester Henny Huisman is geïnterviewd door de 11-jarige Naweed. Henny vind het altijd al leuk om mensen te vermaken, en hij heeft van die hobby zijn werk gemaakt! Henny vertelt dat ze vroeger thuis weinig geld hadden, en dat hij er hard voor heeft moeten knokken om op TV te komen. Lees verder…
 • KarinHadda (11) interviewt Karin Amatmoekrim
  Karin Amatmoekrim (36) is schrijfster en schreef onder andere het boek ‘Het Gym’. Zij werd geïnterviewd door de 11-jarige Hadda. Karin vertelt over opgroeien met weinig geld, en over hoe ze daardoor juist sneller zelfstandig en volwassen is geworden. Lees verder…
 • suzanneSuzanne Jonkers over de Woonschool
  Suzanne groeide op in ‘de Woonschool’, een wijk waar probleemgezinnen bij elkaar woonden. En over haar jeugd is een boek verschenen, waarin Suzanne de hoofdpersoon is. Hier lees je hoe Suzanne het redde toen ze op haar 14e al uit huis ging, en daardoor vroeg zelfstandig werd. Lees verder…
 • MarjoleineIsrae (13) interviewt Marjoleine
  Marjoleine (28) is geïnterviewd door Israe (13). Marjoleine kwam er pas toen ze ouder werd achter dat ze thuis vroeger weinig geld hadden. Nu heeft ze een eigen bedrijfje én heeft ze zelf het interieur van haar eigen huis gebouwd. Lees verder…
 • OguzYoussra (13) interviewt Oguz Dulkadir
  De 37-jarige Oguz is geïnterviewd door Youssra (13). Oguz verhuisde op zijn zestiende vanuit Turkije naar Nederland. Eenmaal hier heeft Oguz hard gewerkt om het Nederlands te leren en om te studeren… en met succes. Lees verder…
 • ApothekerBram (10) interviewt een mevrouw
  Bram (10) interviewde een apothekersassistente. Zij wil niet met haar naam en foto online, maar haar verhaal vertelt ze wel. Bram vroeg haar alles over haar jeugd, over geld, over haar opleidingen en haar baan. Lees verder…
 • suzanneannemarieAnnemarie (11) interviewt Suzanna Jansen
  Annemarie (11) interviewde Suzanna Jansen, schrijfster van het boek het Pauperparadijs. Suzanna ging daarvoor op bezoek bij Annemarie thuis. Je kunt lezen waarom Suzanna niet ballerina werd maar schrijfster. En Suzanna vertelt ook of het verhaal uit haar boek waargebeurd is, of dat ze ook dingen heeft verzonnen… Lees verder…